Τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του Πέτρο Ποροσένκο αναφορικά με την ενότητα ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους Ελληνόρρυθμους Καθολικούς – internet publishing Cerkvarium

Меню сайта

28
Tue, Sep

Τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του Πέτρο Ποροσένκο αναφορικά με την ενότητα ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους Ελληνόρρυθμους Καθολικούς

Ukraine
Tools

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Η Μόσχα δεν ξέρει πια από πού να πιαστεί προκειμένου να δυσφημίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Πρόσφατα, κύκλοι που πρόσκεινται στη Μόσχα διακίνησαν την ομιλία του μέλους του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη συνάντησή του με Ουκρανούς πιστούς της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Ρώμη, στη λειτουργία των επισκόπων με αφορμή την 50ή επέτειο των εγκαινίων της Αγίας Σοφίας της Ρώμης. Ταυτόχρονα, τα λόγια του Πέτρο Ποροσένκο για την ανάγκη ενότητας με τους Ελληνοκαθολικούς στην κοινή προσευχή για την Ουκρανία, οι Ρώσοι προπαγανδιστές τα παρουσίασαν ως πρόθεση εκκλησιαστικής ενότητας, δηλαδή ως πρόθεση για συγχώνευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας σε μια ενιαία εκκλησιαστική δομή. 

Ο Ουκρανός βουλευτής Ρωστισλάβος Παβλένκο στη σελίδα του στο Facebook έκανε σχόλιο σχετικά με τις ανάρμοστες κατηγορίες των ρωσικών ΜΜΕ. 

Πρόσφατα οι πόροι υπέρ της Μόσχας κυκλοφόρησαν την ομιλία του Αναπληρωτή Λαϊκής της Ουκρανίας και του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο σε συνάντηση με Ουκρανούς πιστούς του UGCC στη Ρώμη, στη λειτουργία των επισκόπων με αφορμή την 50ή επέτειο της ευλογίας της Αγίας Σοφίας στη Ρώμη. Ταυτόχρονα, τα λόγια του για την ανάγκη ενοποίησης με τους Ελληνοκαθολικούς στην προσευχή για την Ουκρανία, οι ρώσοι προπαγανδιστές κατέθεσαν ως πρόθεση εκκλησιαστικής ενότητας, δηλαδή τη συγχώνευση της ΟΚΑ και του UGCC σε μια εκκλησιαστική δομή. 

Η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προχωρεί, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Οι αντίπαλοι επιστρατεύουν κάθε μέθοδο, συμπεριλαμβανομένης της παρερμηνείας δηλώσεων, ώστε να εμφανίζουν έννοιες που δεν αναφέρθηκαν. Για παράδειγμα, μερικά μέσα μαζικής ενημερώσεως επιχείρησαν να δώσουν διαφορετικό νόημα στις δηλώσεις του Προέδρου Ποροσένκο, αναφορικά με την ευχή που εξέφρασε για ενότητα ανάμεσα στους Ορθοδόξους και Ελληνόρρυθμους Καθολικούς, προχωρώντας σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Στην προσπάθειά τους αυτή, επιστρατεύτηκαν παλαιοί και μακροχρόνιοι μύθοι. 

Ο Πρόεδρος Ποροσένκο ομιλεί πάντοτε ξεκάθαρα. Ο Πρόεδρος έδωσε μεγάλους αγώνες ώστε να απαλλαγεί η εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας από έξωθεν παρεμβάσεις και από την προπαγάνδα. Πέτυχε την Οικουμενική αναγνώριση της Εκκλησίας μας. Η Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, και η θέση της ως ίση ανάμεσα σε ίσους στον Ορθόδοξο κόσμο αποτελεί τη βάση της πνευματικής ανεξαρτησίας, καθώς και ένα δυνατό παράγοντα ασφάλειας της Ουκρανίας. 

Εντωμεταξύ, οι Εκκλησίες στην Ουκρανία συνεργάζονται στην ανάπτυξη της πνευματικότητας στην κοινωνία, στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στην παροχή βοήθειας προς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτή είναι η ενότητα, για την οποία ομιλεί πάντοτε ο Πρόεδρος Ποροσένκο. Και κάτι ακόμη: στο πνεύμα της προσευχής για ειρήνη και ενότητα ολόκληρου του κόσμου, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες - το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλες οι τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας - καθοδηγούν τον θεολογικό διάλογο, για παράδειγμα, με το Βατικανό. Ο Πατριάρχης της Μόσχας μπορεί να συναντήσει τον Πάπα της Ρώμης στην Κούβα - χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια. 

Εκείνοι που ακολουθούν τη ρωσική προπαγάνδα στη χειραγώγηση συμπερασμάτων, πρέπει να θυμούνται αυτό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αυτοκέφαλη, ανεξάρτητη -γεγονός που πιστοποιείται από τον Τόμο του Οικουμενικού Πατριαρχείου- και θα παραμείνει πάντα έτσι.